Liečivá voda v slovenských kúpeľoch

Liečivá voda v kúpeľoch

Slovensko, krajina krásnych hôr a scenérie, je tiež domovom jedinečného pokladu – liečivej vody. Na Slovensku je mnoho termálnych prameňov. Slovenské kúpele majú dlhú históriu a sú známe po celom svete pre svoju schopnosť liečiť a obnovovať zdravie ľudí. Voda je základným prvkom života, a keď je obohatená liečivými minerálmi, stáva sa vzácnym darom prírody.

Tento článok sa bude venovať výpisu liečivej vody vo vybraných slovenských kúpeľoch. 

Prečítajte si o zložení liečivej vody a objavte, prečo slovenské kúpele sú miestom, kde sa starostlivosť o telo a dušu stáva umením.

Každé z týchto miest ponúka unikátne terapeutické prostredie a špecializované liečebné programy využívajúce prírodné zdroje k ich liečivým vodám. A preto sú vhodné na kúpeľné pobyty pre seniorov.

Vybrané kúpele a liečivá voda

Bardejovské Kúpele

Liečivá voda: Bardejovské kúpele sú známe významnými prameňmi prírodných liečivých minerálnych vôd. Sú to studené vody slabo až stredne mineralizované, klasifikované ako hydrogenuhličitanovo-chloridové sodné uhličité, studené hypotonické so zvýšeným obsahom kyseliny boritej. Tieto vody sa používajú hlavne na pitné kúry, inhalácie, minerálne kúpele a výplachy dutiny ústnej.

Bojnice

Liečivá voda: Kúpele Bojnice sú známe svojimi termálnymi prameňmi, ktoré majú liečivé účinky na kožné ochorenia, pohybový aparát a nervový systém. Bojnická prírodná voda je nízko mineralizovaná, slabo alkalická, hypotonická, hydrogenuhličitanovo‑síranová, vápenato‑horečnatá, termálna s teplotami vody na zdroji 28 až 52 °C. Prírodné liečivé zdroje a idylické prostredie Bojníc ponúkajú návštevníkom nielen liečebné, ale aj relaxačné a wellness pobyty. V okolí Bojníc sa nachádzajú aj ďalšie atrakcie ako hrad Bojnice, zoologická záhrada alebo prekrásna príroda, ktorá umožňuje turistiku a ďalšie voľnočasové aktivity

Brusno

Liečivá voda: Kúpele Brusno sú známe predovšetkým vďaka svojim minerálnym vodám, ktoré majú pozitívny vplyv na tráviaci systém, metabolické poruchy a ochorenia obličiek a močových ciest. Chemické zloženie prameňov, ide stredne mineralizovanú, hydrogenuhličitanovo‑síranovú, vápenato‑horečnatú, uhličitú vodu. Obsah oxidu uhličitého vo vode umožňuje podávanie uhličitých kúpeľov, ktoré sú žiadané najmä u pacientov s vysokým krvným tlakom a ďalšími chorobami srdca a ciev. Liečivé pramene v tejto oblasti sú základom pre širokú ponuku liečebných procedúr, vrátane pitných kúr, kúpeľov a inhalácií. Kúpele Brusno sú tiež obľúbeným miestom pre relax a regeneráciu vďaka svojmu pokojnému prostrediu a moderným wellness a spa zariadeniam.

Číž

Liečivá voda: V kúpeľoch Číž vyviera voda veľmi vysoko mineralizovaná, chloridová sodná s výnimočným obsahom jodidov, studená, neutrálna, a mierne hypertonická. Obsahuje takmer 27 mg/l jódu a je vhodná na pitnú liečbu v prísne indikovaných prípadoch v malom množstve. Po zohriatí na 37 až 39°C sa využíva prednostne na prípravu jódových kúpeľov, ktoré zlepšujú prekrvenie, napomáhajú hojeniu rán, pôsobia protizápalovo, zmierňujú bolestivé opuchy kĺbov, majú antiseptický a dezinfekčný účinok

Dudince

Liečivá voda: Dudinská voda je stredne mineralizovaná, termálna, hydrogenuhličitanovo-chloridová sodno-vápenatá s prímesou síry a unikátnym obsahom oxidu uhličitého a sulfánu. Teplota vody je 28°C, pre kúpanie sa musí zohrievať. Vhodná je aj na pitnú liečbu. Dudince sú ideálne pre liečbu zápalových a degeneratívnych chorôb pohybového aparátu, ako aj pre pacientov s ochoreniami obličiek, močových ciest a niektorých chorôb z povolania..

obrázok ženy na precházke v parku

Kováčová

Liečivá voda: V Kováčovej sa využíva síranovo-hydrogenuhličitanová vápenato-horečnatá termálna a hypotonická minerálna voda. Po ochladení na 39°C je vhodná na balneoterapiu a po ochladení na 32°C na hydrokinezioterapiu. Prameň s kapacitou 50 litrov za sekundu je jeden z najvýdatnejších na Slovensku..

Liptovský Ján

Liečivá voda: Liptovský Ján ponúka termálne minerálne pramene s teplotami medzi 28 až 35°C. Tieto pramene sú využívané predovšetkým pre liečbu ochorení dýchacích ciest a sú vhodné aj na inhalačnú liečbu a pitnú kúru pri tráviacich a zažívacích ťažkostiach.

Lučivná

Liečivá voda: Kúpele Lučivná sú známe predovšetkým svojím zameraním na detských pacientov s ochoreniami dýchacích ciest. Podhorská klíma a prírodné inhalačné prostredie sú ideálne pre zlepšenie zdravotného stavu detí..

Lúčky

Liečivá voda: V Lúčkach vyviera niekoľko termálnych minerálnych prameňov s teplotou medzi 28 až 35°C. Sú to stredne mineralizované, síranovo-hydrogenuhličitanové vápenato-horečnaté, slabo kyslé, nízko termálne hypotonické vody so zvýšeným obsahom sírov, vápnika a fluoridov, vhodné na liečbu tráviacich a zažívacích ťažkostí, osteoporózy a pri ochoreniach dýchacích ciest..

Nimnica

Liečivá voda: Nimnická voda je stredne mineralizovaná, slabo kyslá, hypotonická, hydrogenuhličitanová, sodná, uhličitá a studená so zvýšeným obsahom hydrogenuhličitanov. Teplota prameňa dosahuje 127 °C. Vďaka svojmu vyváženému obsahu minerálnych látok sa veľmi hodí na pitné kúry, pretože obsahuje významné množstvá sodíka, horčíka, draslíka, vápnika a v niektorých zdrojoch aj jódu..

Piešťany

Liečivá voda: Najväčším pokladom Piešťan sú zdroje prírodnej termálnej liečivej sírnej vody a unikátne bahno. Piešťanská voda je charakterizovaná ako slabo až stredne mineralizovaná, síranovo-hydrogenuhličitanová, vápenato-sodná, sírna a vysoko termálna s teplotou prameňov do 69 °C.

Rajecké Teplice

Liečivá voda: Prírodná minerálna voda v Rajeckých Tepliciach je klasifikovaná ako prírodná liečivá, nízko mineralizovaná, hypotonická, hydrogenuhličitanová, vápenato-horečnatá, termálna. Kúpele využívajú túto mineralizovanú vodu aj na pitné kúry. Voda je alkalická, príjemnej chuti a bez zápachu. Vďaka obsahu vápnika a horčíka v pomere 2:1 a veľmi nízkemu obsahu sodíka je vhodná na pravidelný pitný režim pre celú rodinu

Sklené Teplice

Liečivá voda: Prírodná liečivá voda v kúpeľoch Sklené Teplice vyviera z niekoľkých prameňov v travertínovom vŕšku nad kúpeľmi, je to stredne mineralizovaná, stredne termálna (horúca), neutrálna, hypotonická, síranovo-vápenato-horečnatá voda so zvýšeným obsahom fluoru, horčíka a vápnika. Teplota vody v prameňoch je rôzna, najteplejší má až 53 °C. Využíva sa na celotelové aj čiastkové kúpele alebo aj pitnú liečbu​​.

Sliač

Liečivá voda: V Sliači vyvierajú jedinečné minerálne pramene s vysokým obsahom kysličníka uhličitého a s teplotou okolo 33 °C. Voda je stredne mineralizovaná, nízko termálna, slabo kyslá, hypotonická, síranovo-hydrogenuhličitanová vápenato-horečnatá a uhličitá so zvýšeným obsahom fluoru​​.

Trenčianske Teplice

Liečivá voda: Trenčianske Teplice ukrývajú jedinečný poklad – unikátnu liečivú termálnu vodu blahodarne pôsobiacu najmä na pohybový aparát. Ide o termálnu stredne mineralizovanú, slabo kyslú, sulfánovú, síranovú, vápenato-horečnatú, hypotonickú vodu so zvýšeným obsahom fluoridov. Teplota jednotlivých prameňov sa pohybuje od 36 do 40 °C​​.

Turčianske Teplice

Liečivá voda: Na liečebné účely sa využívajú termálne pramene liečivých vôd, ktorých teplota sa pohybuje od 38 do 46 °C. Ide o stredne mineralizovanú, neutrálnu, hypotonickú, hydrogenuhličitanovo-síranovú, vápenato-horečnatú, stredne termálnu vodu so zvýšeným obsahom fluoridov​​.